Insectenhotel Ruud

Biologisch, Design

Mijn naam is Ruud en ik woon in Posterholt, Midden-Limburg en ik maak insectenhotels, nestkastjes en voederhuisjes.

Ook maak ik vanaf het najaar diverse soorten kerstbomen van tuinhout met verlichting. Al mijn producten zijn gemaakt van A-kwaliteit tuinhout en voorzien van RVS schroeven.

De insectenhotels zijn gevuld met alleen natuurlijke materialen zoals dennenappels, boomstammetjes, stro en bamboe of wilgentakjes.

Ik heb een aantal jaren geleden voor mijn eigen tuin een insectenhotel gemaakt. Een buurman wilde er ook wel eentje en zo is het van een hobby langzaam gegroeid. Vanaf 2016 sta ik regelmatig op diverse markten en fairs. Het is mogelijk bij mij een kinderfeestje te boeken, maar ook een workshop voor volwassenen is altijd een geslaagde activiteit.

Insectenhotels zijn actueel, tot enkele jaren geleden kenden we ze niet. Nu verkoopt vrijwel elke grote winkelketen ze wel. Naast het decoratieve aspect zijn insectenhotels ook erg nuttig. Dit komt omdat insecten het steeds moeilijker krijgen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben al jaren geleden grote insectenhotels gebouwd in sommige bosgebieden. Afgewaaide takken, zwerfkeitjes en snoeihout wordt daarbij opgestapeld tot een plek waar niet alleen insecten, maar ook veldmuisjes en andere kleine dieren onderdak vinden.